Skip to main content
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.
Evenementenreeks Evenementenreeks: Kleur Bekennen

Kleur Bekennen

19:30 @ 19:30 - 21:00

Kleur Bekennen

25 juni t/m 13 juli 2024
Park Sonsbeek ArnhemIn de bereidwilligheid om in het ongemak te zijn, daar zit de vruchtbare grond.

Ontmoet in Kleur Bekennen een welgestelde vrouw uit de 18de eeuw die haar fortuin via haar vader uit Batavia verkreeg, een tot slaaf gemaakte vrouw, een actrice die in de Arnhemse geschiedenis duikt, een groep dansers die in het heden het verleden opnieuw beleven. Vanuit verschillende perspectieven belichten Muziektheater De Plaats en Reframing HERstory Art Foundation ons slavernijverleden. Met dans, zang, theater en een koor geeft de voorstelling vorm aan de polarisatie en onderzoekt de gedeelde ruimte. Een verhaal over onze genegeerde geschiedenis en de doorwerking daarvan in het heden. Om gezamenlijk een toekomst te vormen.

Op 30 juni 1737 zetten drie weeskinderen voet op Nederlandse bodem. Tijdens de acht maanden lange bootreis uit Nederlands-Indië werden ze begeleid door drie tot slaaf gemaakten. Deze mochten niet aan wal en voeren na een paar maanden het hele stuk weer terug. De oudste van de drie kinderen, Adriana van Baijen kocht later met het fortuin van haar vader de Witte Villa in Sonsbeekpark. Met het park als decor vertellen we aan de hand van Adriana’s verhaal en het mogelijke lot van haar zwarte begeleiders de geschiedenis. De makers van de voorstelling, Farida Nabibaks en Lise-Lott Kok, doen een poging elkaars leefwereld en het verleden te begrijpen en gezamenlijk een volledig verhaal te vertellen.

De voorstelling speelt van 25 juni t/m 13 juli in de openlucht in Park Sonsbeek in het hart van Arnhem vlak bij Huis Sonsbeek – De Witte Villa. Op deze plek vond vorig jaar voor de derde maal de herdenking van het slavernijverleden plaats. “Een prachtige omgeving” zo zei Burgermeester Marcouch in zijn speech tijdens de herdenking, “maar betaald met bloed van velen”.

 

Data
di 25 juni 19.30 uur
do 27 juni 19.30 uur – Première
vrij 28 juni 19.30 uur LAATSTE KAARTEN
zat 29 juni 15.30 en 19.30 uur
vrij 5 juli 19.30 uur UITVERKOCHT
zat 6 juli 15.30 en 19.30 uur
do 11 juli 15.30 uur
vrij 12 juli 15.30 en 19.30 uur
zat 13 juli 15.30 en 19.30 uur
Bestel kaarten

Locatie

Start bij de ingang van de ronde weide in Park Sonsbeek in Arnhem

Reframing Herstory

Reframing HERstory Art Foundation o.l.v Farida Nabibaks is een Arnhemse stichting die wil bijdragen aan het zichtbaar maken van sporen van het koloniaal- en slavernijverleden van Gelderland in de huidige samenleving. De stichting zet zich in voor het maken van (multidisciplinaire) theatervoorstellingen met randprogrammering en het organiseren van interactieve kunstzinnige activiteiten. Via dans, muziek, podiumkunsten, beeldende kunst, filosofie, gesprek en maatschappij creëert Reframing HERstory Art Foundation aandacht voor dit relevante thema.

Artistiek leider Farida Nabibaks: “Bewustwording van het koloniaal en slavernijverleden is de kern van de praktijk van onze danstheatervoorstellingen. Ik ben gestart door mijn ervaringen te delen als nazaat van tot slaafgemaakten en contractarbeiders in Gelderland, een gemarginaliseerde positie. Witte en zwarte mensen hebben hele andere ervaringen en een andere positie in de maatschappij. Door de samenwerking met Lise-Lott en De Plaats tonen we samen verhalen uit de geschiedenis, gesterkt door eigen ervaringen. Het is tijd om de verschillen aan te gaan en op te heffen.”

Met dank aan Erfgoed Gelderland en onderzoekers  Aschwin Drost, Jan de Vries en Dineke Stam.

Gegevens

Datum:
19:30
Tijd:
19:30 - 21:00
Serie:

Locatie

Park Sonsbeek