Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Op het Puin, en dan nu

mei 11 @ 20:00 - 21:30

|Terugkerend Evenement (See all)

One event on 12 mei 2021 at 20:00

One event on 13 mei 2021 at 20:00

One event on 14 mei 2021 at 20:00

One event on 15 mei 2021 at 20:00

One event on 16 mei 2021 at 20:00

One event on 18 mei 2021 at 20:00

One event on 19 mei 2021 at 20:00

One event on 20 mei 2021 at 20:00

One event on 21 mei 2021 at 20:00

One event on 22 mei 2021 at 20:00

One event on 23 mei 2021 at 20:00

Op het Puin, en dan nu

11 t/m 23 mei 2021
Stream vanuit De EusebiuskerkCrowdfunding

In deze tijden van corona schilderen wij op een unieke manier samen met diverse Arnhemmers aan het meterslange decor van Op het puin, en dan nu. Help jij ons meters maken? Ga snel naar Voordekunst en doneer!

Het is bijna 75 jaar geleden dat het muziektheaterspektakel Op het puin plaatsvond. Een legendarisch schouwspel op de puinhopen van de Eusebiuskerk tijdens de eerste Bevrijdingsdag in mei 1946. Zo’n 16.000 toeschouwers, waaronder prinses Juliana en prins Bernard zagen het spektakel vanaf de markt.

Na die legendarische voorstellingen in 1946 is het stuk nooit meer opgevoerd. De partituur is in de archieven verdwenen en in de vergetelheid geraakt. Onlangs is na een lange zoektocht de bladmuziek teruggevonden. Rozet en Muziektheater De Plaats slaan de handen ineen en blazen het stuk nieuw leven in met een bijzondere programmareeks.

Concert

Als aftrap van de programmareeks vond op 10 oktober het concert ‘Op het Puin’ plaats in de Muzenzaal van Musis. De originele muziek van Robert de Roos klonk na 74 jaar opnieuw. Het volledige concert is terug te kijken via Rozet TV. Dankzij muziekuitgeverij Donemus is de opname van Op het puin (uitgevoerd door Muziektheaterkoor De Plaats en Projectorkest Op het Puin o.l.v Jurgen Nab) ook via diverse online kanalen te beluisteren.

De Nieuwe Stad

Tijdens het eerste kwartaal van 2021 (van 31 januari t/m 23 mei) blikt Rozet terug op 75 jaar Wederopbouw én kijkt vooruit. In exposities, activiteiten, debat en lezingen staat De Nieuwe Stad centraal en toont Rozet nieuwe mogelijkheden en dromen: een stad waar iedereen zich thuis voelt.

Op het puin, en dan nu

Van 11 t/m 23 mei speelt als grande finale de indringende muziektheatervoorstelling Op het puin, en dan nu in en rondom De Eusebiuskerk. Met Arnhemse muzikanten, beeldend kunstenaars, schrijvers en inwoners brengen we de elementen uit het originele stuk samen met verhalen van Arnhemmers nu. Een kleurrijke bundeling perspectieven over veerkracht en saamhorigheid uit de stad Arnhem.

Met onder andere: Lavalu (singer-songwriter), Jibbe Willems (toneelschrijver), Mirthe Dokter (beeldend kunstenaar en actrice), Benjamin Thoode (zanger van Mr Weazly)

Vanwege de corona-maatregelen wordt de voorstelling gestreamd vanuit De Eusebiuskerk. Tickets voor deze stream zijn vanaf half maart beschikbaar.

Op het Puin, en dan nu

11 t/m 23 mei 2021
Stream vanuit De EusebiuskerkWe zijn verrast door de grote hoeveelheid aanmeldingen. Het is helaas niet meer mogelijk om je aan te melden.

Schildersweek Op het Puin, en dan nu

Wij willen Arnhem in deze tijd verbinden door te schilderen, een geschilderd volk gemaakt door ons publiek, door Arnhemmers!

Het liefst spelen we de voorstelling Op het puin en dan nu in mei met heel veel verschillende Arnhemmers. Door de corona-maatregelen is dat niet mogelijk. Om toch met publiek en deelnemers te verbinden en samen iets te creëren, heeft Mirthe Dokter een uniek schildersproject bedacht. Schilder jij mee?

De Arnhemse kunstenaar Mirthe Dokter is bekend van Het Volk der Introverten, een groeiend beeldend kunstwerk door Arnhemmers gemaakte kleihoofdjes dat o.a. te zien was in Museum Arnhem. Nu werkt zij mee aan Op het Puin, en dan nu. Voor het decor van onze voorstelling in De Eusebiuskerk maakt zij een panorama bestaande uit levensgroot geschilderde portretten van Arnhemmers die leefden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en nu. Als een grote optocht van mensen.

We zijn op zoek naar Arnhemmers die het leuk vinden mee te schilderen aan deze meterslange portrettenreeks. Een kans om deel uit te maken van een uniek project, onder professionele begeleiding.

Aan de slag

Elke deelnemer bezorgen we thuis een verfpakket met alle benodigdheden zoals een doek van 1.20 bij 2 meter. Dit doek hang je ergens op in je huis op de muur en daarop schets je twee portretten: een levensgroot portret van jezelf en een portret van iemand die leefde ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Bij voorkeur iemand die je kent uit omgeving Arnhem met een bijzonder verhaal over de oorlog of wederopbouw. Zo blijven we deze verhalen delen. Je gebruikt (oude) foto’s ten voete uit als basis voor de schets.

Stap voor stap legt Mirthe via een zoom-sessie uit hoe je de schets gaat maken. Daarbij nodigt ze je uit om in haar kunstenaarsstijl te treden en toont ze inspiratie. De schets wordt op 11 maart opgehaald en vervolgens door Mirthe en haar team afgemaakt. Jij levert zo de basis van het panorama waarin alle schetsen uiteindelijk samen één geheel vormen.

Instructie zoom-sessies

Er zijn drie besloten zoom-sessies met elk zeven deelnemers, geleid door Mirthe Dokter.

Maandag 8 maart van 14.00 tot 16.00 uur
Dinsdag 9 maart van 19.30 tot 21.30 uur
Woensdag 10 maart van 14.00 tot 16.00 uur

Ga je liever zelf aan de slag? Dan is er een instructievideo en stappenplan.
Deelname aan dit project kost je ongeveer twee uur van je tijd.

Voor wie

Iedereen die het leuk vindt om te schilderen en zich betrokken voelt bij de thematiek van het project. Voor jong en oud, voor zowel de beginner als doorgewinterde amateur-schilder. De uitgebreide instructie maakt meedoen laagdrempelig.

Aanmelden

De aanmeldingen liepen storm, het is niet meer mogelijk om je aan te melden.

Vragen of meer info? Neem dan even contact op met projectleider Judith Rosendaal via pe@theaterdeplaats.nl.

Op het puin, en dan nu

11 t/m 23 mei 2021
Stream vanuit De EusebiuskerkConcert Musis 10 oktober. Fotografie: Gerard Burgers

Op het puin, en dan nu

11 t/m 23 mei 2021
Stream vanuit De EusebiuskerkGegevens

Datum:
mei 11
Tijd:
20:00 - 21:30

Plaats een review