Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Op het Puin

oktober 13 @ 08:24

€22

Op het Puin

Vanaf januari 2021Het is bijna 75 jaar geleden dat het muziektheaterspektakel Op het puin plaatsvond. Een legendarisch schouwspel dat werd opgevoerd op de puinhopen van de Eusebiuskerk tijdens de eerste Bevrijdingsdag in mei 1946. Zo’n 16.000 toeschouwers, waaronder prinses Juliana en prins Bernard zagen het spektakel vanaf de markt.

Na die legendarische voorstellingen in 1946 is het stuk nooit meer opgevoerd. De partituur en de tekst zijn in de archieven verdwenen en in de vergetelheid geraakt. Na een lange zoektocht werd de verloren gewaande partituur en tekst teruggevonden. Rozet en Muziektheater De Plaats slaan de handen ineen en blazen het stuk nieuw leven in met een bijzondere programmareeks.

Concert

Als aftrap van de programmareeks vond op 10 oktober het concert ‘Op het Puin’ plaats in de Muzenzaal van Musis. De originele muziek van Robert de Roos klonk na 74 jaar opnieuw. Het volledige concert is terug te kijken via Rozet TV. Dankzij muziekuitgeverij Donemus is de opname van Op het puin (uitgevoerd door Muziektheaterkoor De Plaats en Projectorkest Op het Puin o.l.v Jurgen Nab) ook via diverse online platforms te beluisteren.

Arnhem, een nieuwe start

Vanaf half januari 2021 stelt Rozet een inspirerend en divers programma samen onder het motto ‘Arnhem, een nieuwe start’, met in het achterhoofd de Wederopbouw van toen en met de blik naar de toekomst.

Op het Puin, en dan nu

In mei speelt als grande finale van de programmareeks Op het puin, en dan nu. Muziektheater De Plaats maakt in samenwerking met de Arnhemse muzikant Lavalu en schrijver Jibbe Willems in en rondom de Eusebiuskerk een indringende muziektheatervoorstelling waarin elementen uit het originele stuk samensmelten met de verhalen van Arnhemmers nu. Aan de voorstelling zullen zo’n 150 Arnhemmers meewerken van professionele theatermakers tot amateurverenigingen. 

Bekijk het volledige programma op www.ophetpuin.nl

Op het puin wordt mede mogelijk gemaakt door:
Gemeente Arnhem, Erfgoed Gelderland, Robert de Roos Foundation, Cultuurfonds Gelderland

Op het Puin

Vanaf januari 2021Fotografie: Anka Pelgrom

Gegevens

Datum:
oktober 13
Tijd:
08:24
Kosten:
€22
Evenement Categorieën:
,

Reviews

  • Hans Schneider schreef:

    Met in mijn hoofd de gedachte dat dit stuk in 1946 op de puinhopen van Arnhem door honderden teruggekeerde Arnhemmers werd uitgevoerd, ontroerde de uitvoering vanaf de eerste maat.
    Onwillekeurig probeer je je voor te stellen hoe het toen was voor de muzikanten, het koor, de spelers. En de toehoorders niet te vergeten.

    De uitvoering (10 okt ‘20) in Musis was indrukwekkend. De muziek bij vlagen overrompelend. De koorzang en de gesproken teksten prachtig.

    Natuurlijk, de muziek klonk door hedendaagse oren soms bombastisch, de teksten waren af en toe aandoenlijk, maar dat deed allemaal niks af aan de conclusie: overrompelend, prachtig, ontroerend.

Plaats een review