Skip to main content
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Op het Puin, en dan nu

vr 21 mei 2021 @ 20:00 - 21:30

Op het Puin, en dan nu

11 t/m 23 mei, 20.00 uur
(live)streamOp 11 mei gaat onze muziektheatervoorstelling Op het puin, en dan nu in première. In plaats van op locatie, komen we bij je thuis in de vorm van een stream.

In 1946 stonden 700 Arnhemmers zij aan zij op de brokstukken van de Eusebius. Net teruggekeerd naar een stad in puin. Op het Puin gaf hen de moed Arnhem weer op te bouwen tot een trotse, respectvolle stad. Nu, precies 75 jaar later staan we met Op het Puin, en dan nu opnieuw stil bij de dromen en idealen die leven in de stad. Hoe bouwen we de komende 75 jaar aan een Arnhem waarin iedereen zich vrij voelt?

Met Arnhemse muzikanten, filmers, dansers, acteurs en schrijvers verbinden we elementen uit het originele stuk met verhalen van Arnhemmers nu. Een kleurrijke bundeling perspectieven over veerkracht en saamhorigheid. Van een (live) gefilmde remake van Op het Puin in De Eusebius voeren we je mee langs een korte dansdocu, een fictieve dialoog en muziekvideo als grande muzikale finale. Wat verbindt ons in tijden van crisis? Wat houdt ons staande in een wereld die wankel is? Hoe weerspiegelt het verleden in onze blik op de toekomst? Op het puin, en dan nu is een multidisciplinaire totaalervaring met de stad Arnhem als decor.

Tijdens de première op dinsdag 11 mei zal de scène in De Eusebiuskerk live gefilmd worden. Op zaterdag 15 mei is dit ook het geval. Op de overige streamdata wordt een gefilmde opname van deze scène getoond. De rest van de stream bestaat uit vooraf opgenomen beelden.

De kaartverkoop gaat binnenkort van start.

Op het Puin
Op het puin

Het legendarische schouwspel Op het Puin vond plaats op de puinhopen van de Eusebiuskerk tijdens de eerste Bevrijdingsdag in mei 1946. Zo’n 16.000 toeschouwers, waaronder prinses Juliana en prins Bernard zagen het spektakel vanaf de markt. Na die legendarische voorstellingen in 1946 is het stuk nooit meer opgevoerd. De partituur is in de archieven verdwenen en in de vergetelheid geraakt. Onlangs is na een lange zoektocht de bladmuziek teruggevonden. Lees er alles over op: ophetpuin.nl

Concert

Op 10 oktober vond het concert ‘Op het Puin’ plaats in Musis. De originele muziek van Robert de Roos klonk na 74 jaar opnieuw. Het volledige concert is terug te kijken via Rozet TV. Dankzij muziekuitgeverij Donemus is de opname van Op het puin (uitgevoerd door Muziektheaterkoor De Plaats en Projectorkest Op het Puin o.l.v Jurgen Nab) ook via diverse online kanalen te beluisteren.

De Nieuwe Stad

Van 31 januari t/m 23 mei blikt Rozet terug op 75 jaar Wederopbouw én kijkt vooruit. In exposities, activiteiten, debat en lezingen staat De Nieuwe Stad centraal en toont Rozet nieuwe mogelijkheden en dromen: een stad waar iedereen zich thuis voelt.

Op het Puin, en dan nu

11 t/m 23 mei, 20.00 uur
(live)streamArtistiek leiding: Lise-Lott Kok
Zakelijke leiding: Corien van der Poll
Regie-advies: Nicole Vervloed
Productieleider: Judith Rosendaal
Productie: Caco Verhees
Publiciteit: Mirte ten Broek
Financiën & ticketservice: Terry van Gurp
Opmaak huisstijl: ArtEZ Graphic Design Andy: Galano Toro en Femke Jurrissen
Fotografie: Eva Broekema

Op het puin  (een bewerkte versie  van de voorstelling die 75 jaar geleden speelde op de brokstukken van de Eusebius)
Regie: 
Lise-Lott Kok
Tekst: 
Meia Kaas-Albarda en Jibbe Willems
Compositie: Marielle Woltring (Lavalu)
Choreografie: ArtEZ Bachelor Docent Dans: Myrthe de Gooyer en Eva de Jager o.l.v. Cecile van den Berk
Spel, zang: Mirthe Dokter, Maame Joses, Benjamin Thode, Carlos Zorita Dias, Marloes Dingshoff, Bram Walter
Muziek: Nadeem Kotrob (contrabas), Mette Laughs (Fagot), Bob Wind (orgel en carillon)
Koor: Schudden voor Gebruik o.l.v. Elke Jansen
Dans: ArtEZ Bachelor Docent Dans Luna Boelaerts, Tessa Bolt, Rianne van Dee, Lisa Güldenmeister, Mabel van Hunnik, Mark Kunst, Bo van der Lugt, Meie Naaktgeboren, Tara Nieuwenhuizen, Toska Plantinga, Janita Tögel, Anika Verbeten, Eva Vree, Elsbeth de Boer, Yana Cup, Insa Goden, Sarah Hanses, Rewi de Jong, Anouk van Loosbroek, Ylvie Meeter, Bart Meijer, Djula Naber, Emiko Ophei, Sonja Rottmann, Leah Saget, Xanne van Veldhuizen, Rolf Kuipers, Kirsten Hondorp, Wies Goossens, Nienke Doornink, Marlene Klodwig, Suzanne van Hassel, Djenne Schwachofer, Amber van Ophem, Ruth Holstein, Elien Watson
Scenografie: Femke Ratering
Decor (schildersteam): Mirthe Dokter, Femke Ratering, Tim Hammer, Fred Dokter, Stephanie Hoekstra 
Techniek & geluid
: Rutger Drenth
Stream: Het Nieuwe Kader

En dan nu
Regie: Thabi Mooi
Camera en montage
: Tom Fassaert
Tekst: Anwar Manlasadoon en Lieneke van der Wiel
Tekst-advies: Jibbe Willems
Choreografie: Maite Levy en Nikki Meierink o.l.v. Cecile van den Berk.
Dans: ArtEZ Bachelor Docent Dans Johanna Sauber, Ina Schwarte Ortega en Rolf Kuipers o.l.v. Cecile van den Berk.
Scenografie: Femke Ratering
Sounddesign: Rinus Aarts

Er is altijd toekomst
Regie: Annelies van Wieringen
Tekst: Jibbe Willems
Spel:
 Margreet Blanken en Titus Boonstra
Scenografie: Femke Ratering
Camera en montage: Jonas de Witte

Lied van de Hoop
Concept: Lise-Lott kok en Al Hajem
Compositie: Marielle Woltring (Lavalu)
Tekst: Benjamin Thode en Jibbe Willems
Zang: Benjamin Thode en Maame Joses
Muziek: Mr Weazley
Koor: Schudden voor Gebruik o.l.v. Elke Jansen
Carillon: Bob van der Linden
Scenografie: Femke Ratering
Camera & montage: Al Hajem
Opnames: Edgetip
Eindmix:
 Rutger Drenth

Met dank aan:
Decor (Arnhemse schilders): Rina Opdam, Ton ten Broek, Els Kook, Els Huis in ’t Veld, Hans Langbroek, Maarten Verhoef, Hans Marcelis, Beppie Jansen, Trudi Hendriks, Diederik Grootjans, Jan van Weeren, Theky Goosens, Eva Goeting, Hilde Monsma, Magda van de Put, Rudy, Marjolein Seelen, Ed de Jong, Meysam, Mahin, Renske van Vroonhoven, Tina Mathilda

Op het Puin, en dan nu

11 t/m 23 mei, 20.00 uur
Live(stream)We zijn verrast door de grote hoeveelheid aanmeldingen. Het is helaas niet meer mogelijk om je aan te melden.

Schildersweek Op het Puin, en dan nu

Wij willen Arnhem in deze tijd verbinden door te schilderen, een geschilderd volk gemaakt door ons publiek, door Arnhemmers!

Het liefst spelen we de voorstelling Op het puin en dan nu in mei met heel veel verschillende Arnhemmers. Door de corona-maatregelen is dat niet mogelijk. Om toch met publiek en deelnemers te verbinden en samen iets te creëren, heeft Mirthe Dokter een uniek schildersproject bedacht. Schilder jij mee?

De Arnhemse kunstenaar Mirthe Dokter is bekend van Het Volk der Introverten, een groeiend beeldend kunstwerk door Arnhemmers gemaakte kleihoofdjes dat o.a. te zien was in Museum Arnhem. Nu werkt zij mee aan Op het Puin, en dan nu. Voor het decor van onze voorstelling in De Eusebiuskerk maakt zij een panorama bestaande uit levensgroot geschilderde portretten van Arnhemmers die leefden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en nu. Als een grote optocht van mensen.

We zijn op zoek naar Arnhemmers die het leuk vinden mee te schilderen aan deze meterslange portrettenreeks. Een kans om deel uit te maken van een uniek project, onder professionele begeleiding.

Aan de slag

Elke deelnemer bezorgen we thuis een verfpakket met alle benodigdheden zoals een doek van 1.20 bij 2 meter. Dit doek hang je ergens op in je huis op de muur en daarop schets je twee portretten: een levensgroot portret van jezelf en een portret van iemand die leefde ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Bij voorkeur iemand die je kent uit omgeving Arnhem met een bijzonder verhaal over de oorlog of wederopbouw. Zo blijven we deze verhalen delen. Je gebruikt (oude) foto’s ten voete uit als basis voor de schets.

Stap voor stap legt Mirthe via een zoom-sessie uit hoe je de schets gaat maken. Daarbij nodigt ze je uit om in haar kunstenaarsstijl te treden en toont ze inspiratie. De schets wordt op 11 maart opgehaald en vervolgens door Mirthe en haar team afgemaakt. Jij levert zo de basis van het panorama waarin alle schetsen uiteindelijk samen één geheel vormen.

Instructie zoom-sessies

Er zijn drie besloten zoom-sessies met elk zeven deelnemers, geleid door Mirthe Dokter.

Maandag 8 maart van 14.00 tot 16.00 uur
Dinsdag 9 maart van 19.30 tot 21.30 uur
Woensdag 10 maart van 14.00 tot 16.00 uur

Ga je liever zelf aan de slag? Dan is er een instructievideo en stappenplan.
Deelname aan dit project kost je ongeveer twee uur van je tijd.

Voor wie

Iedereen die het leuk vindt om te schilderen en zich betrokken voelt bij de thematiek van het project. Voor jong en oud, voor zowel de beginner als doorgewinterde amateur-schilder. De uitgebreide instructie maakt meedoen laagdrempelig.

Aanmelden

De aanmeldingen liepen storm, het is niet meer mogelijk om je aan te melden.

Vragen of meer info? Neem dan even contact op met projectleider Judith Rosendaal via pe@theaterdeplaats.nl.

Op het puin, en dan nu

11 t/m 23 mei, 20.00 uur
(live)streamConcert Musis 10 oktober. Fotografie: Gerard Burgers

Op het puin, en dan nu

11 t/m 23 mei, 20.00 uur
(live)streamGegevens

Datum:
vr 21 mei 2021
Tijd:
20:00 - 21:30

Locatie

(Live)stream